30.10.09

La Bucuresti, Teatrul se joaca la noroc / 2008 - 2009 de la Teatru la Cazino

A trecut aproape un an de cand m-am mutat la Paris, un an de la ultimul meu proiect la Bucuresti Stagiunea(www.stagiunea.blogspot.com). Anul trecut odata cu o noua si ultima editie Stagiunea descoperisem langa Novotel amfiteatrul nefolosit din buza Caii Victoriei, atat de bine plasat si cu o acustica numai buna de jucat teatru in aer liber. Am facut un experiment si pe langa structura de baza a proiectului de ghid al tuturor teatrelor din Bucuresti s-a jucat si teatru in cele 3 seri. Acest hotel modest in alte capitale care poate are in Bucuresti cea mai buna amplasare si cea mai frumoasa fatada, acest hotel care a concesionat si trotuarul din fata din bunavointa edililor fata de capitalism, NOVOTEL.
Ce au inteles ei dintr-un eveniment cultural care le-a adus in 2 editii mai multa publicitate gratis si imagine de mediator cultural in societate decat au avut de cand sunt?..NIMIC. La nici un an distanta, spatiul care putea sa devina o traditie a teatrului in aer liber a fost transformat in CAZINO. Trecand peste interesele economice, se cheama lipsa de inspiratie si mizerie sociala.
Nu denota decat lipsa de imaginatie si ignoranta fata de comunitatea in care isi deruleaza activitatea.
Le-am adus un eveniment gratuit in casa, ei au venit doar cu spatiul din fata hotelului care daca stam sa ne gandim bine fusese spatiu public odata, iar la sfarsit m-au pus sa platesc un coctail la supra-pret chiar daca asa zisa mancare a fost in cantitati meschine, muzica nu a existat iar serviciul a lasat de dorit. Asa cum am mai spus asta arata clar ca in Romania nu numai ca nu se dau bani pentru cultura ci chiar se si iau de la cei care incerca prin sacrificiu sa faca astfel de evenimente socio-culturale.
Lansarea Stagiunii care prefigura o traditie anuala, a adus anul trecut toata presa in fata acestui hotel, transmisiuni in direct, personalitati care au sprijinit moral sau material proiectul. Acum e liniste, a ramas inca un proiect inceput si ingropat. Eu sunt de mult resemnat, linistit in noua "casa", acolo unde va asigur ca ei, cei de la Novotel nu fac chiar tot ce vor chiar daca sunt in tara de origine. Sunt doar un lant hotelier modest amplasat in locatii obscure.
Singurii care au sprijinit acest eveniment de la inceput, neconditionat si la care vreau sa le multumesc au fost cei din Grupul Realitatea-Catavencu, cu dragii mei prieteni de la 24FUN in frunte, care au inteles ca sa sprijini cultura poate insemna chiar un avantaj economic in timp daca ai o strategie si profesionisti pregatiti in directia asta. La fel a fost in ultimul an si Radio Romania.
Chiar daca am ales sa plec, nu inseamna ca Bucurestiul nu ramane orasul meu preferat sau ca voi inceta sa gandesc. O sa protestez prin cuvant si imagine impotriva a tot ce incearca sa blocheze dezvoltarea proiectelor culturale in Romania. Astfel, pe langa multumiri, o sa fac o lista neagra cu cei care au ridicat din umeri sau au fost neinteresati politic in fata unui proiect cultural, adica
persoane carora NU le multumesc:
Ministrul culturii de atunci - Iorgulescu (lipsa de interes in promovarea teatrului romanesc ca apoi dupa nici 2 zile de la intalnire aproape sa planga teatral unul dintre marii actori plecati dintre noi... bineinteles in fata unei camere de televiziune)
ArCub...
Novotel(profitarea injusta de pe urma unui proiect cultural, lipsa de perspectiva si ignoranta fata de societatea in care se dezvolta)
Directorul adjunct al Teatrului National din Bucuresti in 2007 - Scarlat, anonim, o nulitate, (comportament de brigadier in lipsa unei reactii din partea directorului Caramitru, plecat la relaxare in perioada aia.)
Silviu Prigoana (a refuzat sa imprumute 2 aparate dvd incercand sa le vanda cu nonsalanta micului avar).

Gata!...dezgustat de conducerea acestui hotel si de puterea de care se bucura la Bucuresti, inchei acest protest aici , aratandu-va doua fotografii facute de prietena mea Teo, la distanta de un an.
Eu am plecat, ultimul stinge lumina.


www.georgebodocan.blogspot.com